Tanzania AA – Ipyana

kr99.00kr189.00

General information

 

Variety: Kent
Processing: Fully washed
Crop year: 2018
Cupping score: 87
Importørens smaksannmerkninger:

Re-cupped for quality control February 21st 2019:

Plum, black tea, slight herbal, warming.
Raisin, dried orange, chocolate, cinnamon, hibiscus while cools. Great for espresso! 
Delicate

Nullstill
Varenummer: I/A Kategorier: , Stikkord: , , , , , ,

Beskrivelse

Tanzania er et spennende kaffeland som ofte kommer i skyggen av den eksklusive kaffen fra Kenya. Med den nye standarden for spesialkaffe er likevel ikke kaffen fra Tanzania noe dårligere. Kaffeindustrien gir direkte inntekt til over 400 000 bonde-husholdninger og bidrar dermed til levebrødene til estimert omlag 2,4 millioner mennesker. (1)

Kaffe i Tanzania

Muntlige historier forteller at Hayastammen i nordvest Tanzania tok med seg kaffe fra nåtidens Etiopia i det 16. århundre. Måten den ble tilberedt på den gang var at kaffebærene ble kokt sammen med urter og røkt i flere dager, så ble de tygget som et stimuli. For Hayafolket var kaffen vel så viktig som et handelsmiddel. Den var en valuta hvis verdi var basert på at den var et middel for å hylle kongen, den ble brukt i fredshilsener og i religiøse ritualer. For å få dyrke kaffe måtte en ha hayakongens tillatelse. En kunne da få avlegginger og dyrke i spesifikke områder. På den måten bidro denne kaffen til økt velstand for hayafolket før kolonitiden.

Da Øst Afrika kom under tysk kontroll på slutten av 1800tallet plantet de kaffe av importerte arabica-frø i hele Bukoba-området for å tvinge Haya-folket over i pengeøkonomi. Ved at kongen ikke lengre hadde kontroll over kaffeproduksjonen mistet den statusen den hadde hatt som handelsvare for Hayafolket.

I dag er Tanzania på 24plass i verdens kaffeproduserende land. 70% av all kaffen som produseres er arabica, som er varianten som ble innført av kolonistene. (3)

Ved fremveksten av den tredje kaffebølgen (third coffee wave) og direkte handel får produsentene i dag godt betalt for å produsere kaffe ved at han/hun følger dagens retningslinjer for beste kvalitet og bærekraftig produksjon.

Fakta fra importøren: (2)

Origin: Igale (Ipyana FG)

Ipyana smallholder farmers

Ipyana FG joined the Igale AMCOS this season (2018) due to the change of regulations. However, Ipyana are the only farmers within Igale AMCOS to produce washed coffee. The water is taken from the Nsanya river, which is about 100m from the CPU. The chairman is Elias Mswima, and the secretary is Helman Jirah.

Soil type: Clay loam soil

Annual production: 547 bags

Processing Techniques:

The farmers deliver the cherries from 4-7 p.m. Usually the pulper is being turned on at around 6 p.m. and can run up to 9 p.m. After being pulped, the parchment is graded into P1, P2, P3, P lights and pods in the washing channels. The P1 and P2 are then fermented for 24-48 hours, before they get washed. Then they go into the tanks again for soaking, for 8-12 hours. The drying on the tables takes around 7-14 days.

One of the main goals for this group is to create their own AMCOS, in order to assure high quality washed coffee. After having accomplished this, the goal is to build their own office and warehouse.

 

(1): Tanzania Coffee Industry Development Strategy 2011/2021

(2): https://hub.cropster.com/store/listings/5633

(3): https://apps.carleton.edu/curricular/ents/assets/coffee_poster.pdf

Tilleggsinformasjon

Vekt I/A
Mengde

250g, 500g

Omtaler

Det er ingen omtaler ennå.

Bli den første til å omtale “Tanzania AA – Ipyana”