Publisert Legg igjen en kommentar

På tampen av året

2020 er historie og det er med takknemlighet at vi går over i et nytt år. Forhåpentligvis vil det neste året bli et bedre år for hele menneskeheten enn det 2020 kunne by på.

I mikrobrenneriet har vi likevel noen høydepunkter på tross av korona. For det første rakk vi akkurat en tur til Øst Afrika før verden stengte ned. (Og det var på hengende håret). Turen var hovedsakelig en ferietur, men med utforsking av flere businessmuligheter høyt på agendaen. Vi håper det blir mer «kjøtt på beinet» i 2021, selv om alt ble lagt på hyllen etter 12. mars

Først noen historier fra Instagram i 2020:

Etter hjemkomst og 14 dagers karantene kunne vi tilby kaffe levert på trappen til de som måtte ønske det. Det resulterte faktisk i økt omsetning, særlig den første tiden. Gjennom året har det også gått jevnt og trutt og mot slutten av året gikk salget over all forventning. Ingen tvil om at «Fredsfyrsten» fikk bein å gå på!

Vi har i løpet av 2020 brent over 800kg spesialkaffe fra Burundi, Etiopia, Uganda, Colombia, Peru, Indonesia og Tanzania. Det er et fint resultat for vår lille bedrift og vi setter oss som mål å øke kvantum ytterligere til neste år. Rett før jul leverte vi kaffe til Søyland Gård hvor vår kaffe etter alt å dømme vil komme i hyllene over nyttår. I tillegg håper vi på flere marknadsdager – og hvem vet, kanskje vi også får et fast utsalgssted i 2021?

Av kaffen som har blitt solgt med 45% av omsetning uavkortet til Childrens Burn & Wound Care Foundation, har kr 25 000,- blitt innbetalt til stiftelsen i løpet av året. Det er gledelig at vi på denne måten kan være med å bidra til at brannskadde barn i Etiopia får et verdig liv! Det hadde vært fantastisk om vi kunne doble dette beløpet i 2021!

Med denne korte oppsummeringen sier vi tusen takk for et innholdsrikt år (på godt og vondt) og vi ønsker alle våre kunder og følgere et riktig godt nytt år! 🙏

Publisert Legg igjen en kommentar

Et skittent vindu

I en leksjon jeg nylig hørte om ekstrahering, altså – hva som skjer når kaffen reagerer med vann, hørte jeg et sitat som virkelig setter ord på hva som er greia med spesialkaffe. Sitatet sier ikke bare noe om ekstrahering men egentlig noe vesentlig om spesialkaffe som sådan:

Hvert ledd i kaffekjeden er et vindu. Det vinduet kan være rent eller skittent. Når du har dårlig prosessering ser du tilbake på kaffeplantasjen gjennom et skittent vindu. Lengre ned i kjeden ser du fremdeles gjennom det skitne vinduet til plantasjen. Hvis du vasker hvert vindu blir kaffen transparent og du kan se hva som skjer med den.

– George Howell, George Howell Coffees (Fritt transkribert og oversatt av undertegnede).

Så hvordan sørger vi for at vinduene er rene slik at vi kan «se tilbake til plantasjen»?

  1. Bryggeutstyret ditt må være rent.
  2. Vannet må være rent og godt! Friskt, rent vann uten klor. Husk at en kopp kaffe består av 98,75% vann og 1,25% løselige stoffer (kaffeekstrakt)
  3. Riktig kvernegrad på en god kvern som kverner jevnt er særdeles viktig.
  4. Men også at kaffen håndteres rett på plantasjen, på veien over havet, under lagring, brenning, pakking og at den er fersk når den brygges.

Derfor er det også viktig å kjøpe kaffe som fokuserer på å fremstille kaffens særegne karakter!

For de spesielt interesserte ligger videoen i sin helhet her:

Publisert Legg igjen en kommentar

Høstkaffe fra Uganda: Asili

Den nye kaffen i sortementet kommer fra Uganda! En spennende vasket og semi-tørket klassiker fra en gård som heter Kingha Estate – 1350 m.o.h., noe som gjør den til den lavest dyrkede kaffen vi har brent på lang tid. Høstet 2020.

Partiet har fått navnet «Asili», som består av varianten SL28, SL 34 og SL 14. De to første er de mest anerkjente variantene som vanligvis forbindes med kenyansk kaffe. Asili er Swahili og betyr «Klassisk», noe denne kaffen er både i profil og i måten den er prosessert på.

Innehaveren av gården heter Kingsley Griffin, en dedikert mann som jobber for å forbedre lønnsvilkårene til de lokale bøndene. Les mer om dette lengre nede.

Bare 11 sekker er produsert av dette partiet! En nydelig kaffe som kan nytes alene eller sammen med maten. Kaffen endrer også karakter – og er vel så god – når den kjølner!

Bærekraft og utvikling

Denne kaffen er fra Kingha Estate, en gård på 1350m.o.h som strekker seg over 15 hektar, omtrent 10 timer kjøretur fra Kampala. Gården drives av Kingsley Griffin, opprinnelig fra Canada – en lærer som bestemte seg for å starte en kaffeplantasje etter å ha vært på gorillasafari i området. Etter mye hardt arbeid og realitetsorienteringer har han nå klart å bygge opp en gård som gir mye tilbake til lokalsamfunnet.

I tillegg til å dyrke fantastisk kaffe er Kingha Coffee dedikert til å forbedre levestandard og inntekt til kaffebønder i Uganda. De arbeider direkte med utdanning og opplæringsprogram og hjelper bønder til å få mer utbytte og høyere kvalitet på kaffen som igjen fører til langt høyere inntekt. Kingha samarbeider også med lokale skoler, skaffer klær og ressurser – og opplæring i agrikultur i lokalsamfunnet. 

Når det er innhøstning hyres 85 lokale ugandiske dagarbeidere inn, noe som gjør at Kingha Coffee er en av de største arbeidsgiverne i distriktet.

95% av energien for å drive gården får de fra solceller og de bruker ingen form for kjemisk gjødsel eller plantevernmidler i produksjonen. 

Publisert Legg igjen en kommentar

Har Colombia flyttet til Øst Afrika?

De fleste av leserne av denne blekka har fått med seg seg at vi hovedsakelig fokuserer på kaffe fra det østlige Afrika (inkl. Etiopia). Derfor er det nok en overraskelse for mange (og for meg selv?) at vi i høst lanserer en kaffe fra Colombia!

Colombia sitter fast!

Colombia produserer noe av verdens beste kaffe. Men i likhet med mange land i verden er også Colombia sterkt berørt av Covid-19. Koronafrykten slo hardt ned og områder var i lockdown i flere måneder.

For kaffeprodusentene som er avhengig av å eksportere kaffen sin har det vært ekstra vanskelig at etterspørselen har vært så mye lavere på verdensbasis. I svært mange land måtte kaféene stenge og mange steder var det bare mulig å kjøpe take-away. Det er klart det skaper ringvirkninger ute i produksjonslandene. Men i tillegg var det svært vanskelig å få høstet all kaffen!

Innhøstningen i Colombia foregår ved at migrant-arbeidere høster seg gjennom landets kaffeplantasjer etterhvert som sesongen når et nytt område.

Covid-19 satte derfor kjepper i hjulene for kaffeproduksjonen i hele landet da produsentene ikke hadde arbeidere til å høste inn kaffen!

Hva kan du gjøre for å hjelpe? Drikk kaffe!

Product of Colombia

Men ikke velg hvilken som helst kaffe. Velg kaffe hvor brenneriet betaler en god pris for den og hvor en god andel går til produsentene!

Vår importør, Nordic Approach, har sterkt fokus på sporbarhet og gjennomsiktighet nettopp for at en god andel skal gå til produsentene. (Les gjerne mer om måten de arbeider på her.)

Det er derfor en stor glede for oss å betale så mye for råvarene som vi gjør! Og ekstra gledelig er det at kvaliteten og smaken er helt topp!

Har du spørsmål, ta gjerne kontakt!

Dette innlegget baserer seg på en artikkel i magasinet Flavors of Bogota. Les hele artikkelen her

Klar for å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev?

Publisert Legg igjen en kommentar

Ny kaffe i nye poser – for Childrens Burn Care

Helt siden vi i fjor på denne tiden inngikk et samarbeid med Childrens Burn & Wound Care i Etiopia har vi solgt kaffe fra kaffe-kooperativet Konga Sede Kello. Dette var 2018-innhøstningen som vi fikk til en god pris og lot nesten 50% av omsetningen gå til prosjektet. Til nå i 2020 har snart 15 000kr blitt overført til stiftelsen. Det er en begynnelse for et lite mikrobrenneri, men vi har god kapasitet til mer!

Men kvaliteten på denne kaffen er nå så redusert at det på høy tid med fornyelse. (Noen har sagt at de fremdeles synes denne kaffen er meget god, derfor selger jeg ut restene av denne kaffen til en veldig rimelig pris.)

Nytt innhold og ny etikett på Childrens Burn Care-kaffen

Den kosmetiske fornyelsen på posene gjorde vi allerede før sommeren. Nå har vi også fylt nytt innhold med en ferskere kaffe fra et annet kooperativ. Fremdeles er kaffen fra Yirgachaffe-regionen men denne er fra en stasjon som heter Anasora.

«It is something truly unique about the coffees here. They mature very slowly and even the look of the beans is different. The profile has some spiciness to it and a lot of complexity. Even in their first year in full production, and with a new management team in place, they have managed to produce outstanding coffee.»

Nordic Approach

Vi har solgt denne kaffen som en del av «sommerkaffen» denne sommeren og den har falt i riktig god smak. Selv kan jeg varmt anbefale den som kaldbrygg🤩! En kaffe jeg kan sette på om morgenen og drikke kald utover dagen. (Det er ikke noe jeg gjør ofte!).

Kaffen har en cupping score på 87 og her er smaksnotatene fra cuppingen som ble gjort i november i fjor:

«Tasting notes of florals, jasmine, hops, grapefruit and bergamot. Good acidity. Bright, expressive. Very balanced and smooth. Sweet and elegant, long and good structure.»

Nordic Approach

Følg linkene under og prøv den nye kaffen du også! Kanskje tiden er inne for å forsøke et abonnement?!

Publisert Legg igjen en kommentar

Nytt gulv, ny disk – og en liten oppskrift

I løpet av sommerferiens første uke har vi fått lagt parkett i brenneriet. En stor forbedring både visuelt og praktisk. Nå er det også langt hyggeligere å vise frem mikrobrenneriet til andre kaffeentusiaster! Det har det også blitt noen av i juni og juli, vi setter pris på enhver som stikker innom med å feste hodene deres til veggen… (I form av et polariod-bilde vel å merke!) Etterhvert kan det bli mulig med smaksprøver for besøkende. Video under bildene.

Selv om juli ikke har vært særlig het i år, er det alltid deilig med en forfriskende kaldbrygget kaffe. Kaffen vi har inne fra Yirgachaffe er perfekt til «cold brew» – den har en frisk floral smak som passer til alle døgnets tider. En vanlig oppskrift er at brygget må stå må stå over natten eller i 24 timer, men med denne oppskriften kan en altså tilberede en meget god kopp på bare 2 minutter! Anbefaler å prøve.

Kaffen får du kjøpe her eller se på produktene under.

Publisert Legg igjen en kommentar

Pilegrimsferd 2020

To eventyrlige år med Myksvoll Mikrobrenneri ligger bak oss og som vi har fått erfare denne våren er det bare Vårherre som vet hva som ligger rundt neste sving!

Men det føles ut som meget lengre enn to år siden jeg sto i en falleferdig garasje og sveivet for hånd på min egenproduserte kaffebrenner nr. 2 – sveist sammen i Kenya av blikkplater, stålrammer, et perforert søppelspann og en gammel gassgrill donert til et godt formål av familien Edland i nabofeltet.

Å lage kaffebrennere selv må ha vært det viktigste jeg har gjort i forhold til å lære prinsippene bak kaffebrenning. Når det er sagt er jeg glad jeg i dag har kommet lengre på denne eksotiske reisen – denne pilegrimsferden i et mer og mer gjenkjennelig landskap. I dag er det en Golden Roaster 5kg brenner fra Tyrkia som er i ukentlig drift i brenneriet.

Mikrobrenneriets mikro-lokale har også vært på en kosmetisk reise og en hel del har blitt gjort for at den tidligere falleferdige garasjen skulle bli til et sjarmerende kaffebrenneri.

Jeg vet at vi alle er på en måte pilegrimmer. Og i sommer er de fleste av oss også pilgrimmer i eget land. Er du på vandring her i området i sommer, så kom gjerne innom vårt kaffebrenneri. Vi har mye god kaffe på lager – og med ditt samtykke dokumenterer vi ditt besøk med et polaroidbilde på veggen vår!

Kanskje kan jeg by på en kopp kaffe, og – hvem vet? Treffer du godt på tiden kan det hende du får med deg en kaffebrenning!

(… men ta kontakt på forhånd 😉 )






Publisert Legg igjen en kommentar

Kenya, Tanzania, kaffe og korona!

Kidsa elsket å være med på kaffesafari!

Vel hjemme etter en fantastisk reise til Øst-Afrika kom vi rett oppi unntakstilstand og karantene. Vi reiste virkelig hjem i grevens tid, selv om det kanskje føles som om vi heller skulle vært igjen i Arusha.

Kaffebær i regntiden.

Turen var en blanding av ferie, besøke venner og kjente og stedet vi har bodd i noen år, samt knytte en del kaffekontakter i Kenya og Tanzania. Dessverre ble det lite kontakter i Kenya denne gangen. Jeg hadde håpet på å få besøke en landsby et stykke utenfor Voi, oppi Taita-fjellene, men på grunn av dårlige veier etter en usannsynlig lang regntid og at tiden ikke tillot det lot vi det være i denne omgang.

Uforutsigbar kaffe

Kenya har noe av verdens beste kaffe. Men inntektene på kaffe er noen ganger så lave at produksjonen går i minus. Klimaforandringene gjør det for uforutsigbart. Dessverre kunne noen av mine kenyanske venner bekrefte at mange river opp kaffeplantene sine for å dyrke mais i stedet, fordi kaffen ikke gir nok avkastning. Det er trist, når vi vet at kaffe mest sannsynlig blir en mangelvare i tiårene som kommer.

Tanzaniakaffe

I Tanzania besøkte vi Mondul Coffee Estates, Arusha Coffee Lodge og Kahawa Fair Trade Coffee fikk flere gode kontakter. I områdene rundt Arusha og Kilimanjaro er forholdene for kaffedyrking svært gode.

Arabica-variantene Kent og Bourbon er de vanligste i Tanzania, innført av franske misjonærer i 1898 mens ved Victoriasjøen dyrkes det Robusta som ble innført av Haya-stammen direkte fra Etiopia allerede på 1600-tallet.

Det kribler i beina etter å starte opp igjen produksjonen så snart karantenen er over. På rålageret har vi spennende og velsmakende kaffe nettopp fra området rundt Kilimanjaro i Tanzania (AB), og Mount Kenya (AA+), og Indonesia! Pluss litt igjen av den gode kaffen fra Burundi.

Produktsider for den nye kaffen kommer i løpet av få dager.

Publisert Legg igjen en kommentar

Brenner for de brannskadde

Jeg har et ønske om at Myksvoll Mikrobrenneri skal produsere og levere «bærekraftig kaffe» av meget høy kvalitet. I tillegg har jeg hele tiden hatt et ønske om at kaffen kan ha en enda større betydning for å bedre menneskers livsvilkår. Nå kan vår kaffe bidra til at barn i Etiopia får legehjelp!

I Etiopia tilberedes mat og kaffe over åpen ild – på gulvet. Som et resultat er faren for brannskader et overhengende problem. Når et barn faller over ilden og arrvevet av brannskaden ikke får behandling trekker det seg sammen og kan forårsake større funksjonshemming hos barnet. Children’s Burn & Wound Care Foundation (CBWCF) har siden 2007 behandlet over 2000 brannskadede pasienter og gitt de et nytt utgangspunkt.

Derfor prøver vi nå, i samarbeid med CBWCF, et kaffekonsept som skal dekke en del av utgiftene til operasjon av brannskadde barn i Etiopia. Kaffen skal fremdeles være spesialkaffe av meget god kvalitet og den kaffen vi vil starte med er en delikat, floral, vasket kaffe fra Yirgacheffe!

Les mer om arbeidet som drives for de brannskadde barna her.

Kaffen vil først komme for salg nå til helgen på Bjerkreimsmarken og etterhvert i nettbutikken. Den vil også sendes til våre abonnenter i oktoberforsendelsen neste uke! Om kort tid vil du også kunne lese mer om den her på bloggen og i nettbutikken

Jeg håper dere blir like begeistret for denne kaffen og dette viktige arbeidet!

Publisert Legg igjen en kommentar

Aeropress – Håp for «anonyme kaffedrikkere»!

Det finnes noen kaffedrikkere som stort sett drikker kaffe alene. «Nei, kånå/maen drikk ‘kje så då blir det pulverkaffi». Til dere vil jeg si: der finnes et håp! Og det håpet heter Aeropress.

Aeropress er en av de «nyere» oppfinnelsene innen kaffebrygging (lansert i 2005). Hensikten med produktet er å brygge best mulig kaffe for én kopp. Produktet er så anvendelig og slo så godt an at det i dag ansees som en av de beste måtene å brygge kaffe på. Det er et så fleksibelt instrument at det siden 2008 har vært arrangert årlig verdensmesterskap i Aeropress (WAC). Den er så liten og lett at du har det med deg i vesken eller slenger den i sekken når du skal på jobb, på skolen eller på reis.

Siden produktet er så fleksibelt kan du bruke mange forskjellige oppskrifter. God kaffe er selvsagt en forutsetning (f.eks. vår kaffe fra Mokonisa, Etiopia). «Crap in – crap out» som de sier. Men her følger et godt utgangspunkt for å lage fantastisk kaffe på en aeropress:

  1. Legg filteret i filterholderen og skyll det. Skru filterholderen på bunnen av kolben.
  2. Hell i 14g kaffe (litt mer enn en vanlig måleskje) og 200g varmt vann (rett etter oppkok)
  3. rør tre ganger med røreskjeen og sett på «plungeren» så det ikke begynner å renne ned i koppen.
  4. Vent i ca 60 sek og press ned plungeren slik at vannet trykkes igjennom kaffen med lufttrykket i beholderen.
  5. NYT!

Det beste av alt: aeropressen trenger ingen rengjøring – du bare trykker plungeren helt igjennom og så er all kaffen og filteret trykt ut. For min del kommer aeropressen til å bli en god følgesvenn i mange år fremover.

Vi har kjøpt inn et begrenset antall Aeropress og selger til en god pris! I pakken får du også med en valgfri variant av vår spesialkaffe. Få med deg en på ferie i sommer! 😉 Klikk her for å gå til butikken.

Se hvor enkel den er i bruk på https://aeropress.com

Pakken inneholder 350 filter, en trakt, en rørepinne, en måleskje og selve aeropressen som består av en filterkopp, et kammer og en «plunger»

Kaldbrygget kaffe på 2 minutter