Publisert Legg igjen en kommentar

Aeropress – Håp for «anonyme kaffedrikkere»!

Det finnes noen kaffedrikkere som stort sett drikker kaffe alene. «Nei, kånå/maen drikk ‘kje så då blir det pulverkaffi». Til dere vil jeg si: der finnes et håp! Og det håpet heter Aeropress.

Aeropress er en av de «nyere» oppfinnelsene innen kaffebrygging (lansert i 2005). Hensikten med produktet er å brygge best mulig kaffe for én kopp. Produktet er så anvendelig og slo så godt an at det i dag ansees som en av de beste måtene å brygge kaffe på. Det er et så fleksibelt instrument at det siden 2008 har vært arrangert årlig verdensmesterskap i Aeropress (WAC). Den er så liten og lett at du har det med deg i vesken eller slenger den i sekken når du skal på jobb, på skolen eller på reis.

Siden produktet er så fleksibelt kan du bruke mange forskjellige oppskrifter. God kaffe er selvsagt en forutsetning (f.eks. vår kaffe fra Mokonisa, Etiopia). «Crap in – crap out» som de sier. Men her følger et godt utgangspunkt for å lage fantastisk kaffe på en aeropress:

  1. Legg filteret i filterholderen og skyll det. Skru filterholderen på bunnen av kolben.
  2. Hell i 14g kaffe (litt mer enn en vanlig måleskje) og 200g varmt vann (rett etter oppkok)
  3. rør tre ganger med røreskjeen og sett på «plungeren» så det ikke begynner å renne ned i koppen.
  4. Vent i ca 60 sek og press ned plungeren slik at vannet trykkes igjennom kaffen med lufttrykket i beholderen.
  5. NYT!

Det beste av alt: aeropressen trenger ingen rengjøring – du bare trykker plungeren helt igjennom og så er all kaffen og filteret trykt ut. For min del kommer aeropressen til å bli en god følgesvenn i mange år fremover.

Vi har kjøpt inn et begrenset antall Aeropress og selger til en god pris! I pakken får du også med en valgfri variant av vår spesialkaffe. Få med deg en på ferie i sommer! 😉 Klikk her for å gå til butikken.

Se hvor enkel den er i bruk på https://aeropress.com

Pakken inneholder 350 filter, en trakt, en rørepinne, en måleskje og selve aeropressen som består av en filterkopp, et kammer og en «plunger»
Publisert Legg igjen en kommentar

«Hvorfor er Myksvoll-kaffe dyrere enn den du får i butikken?»

Det er mange som har samme forhold til kaffe som de har til en bøtte med vann fra havet! De vet ikke at det tar 5 år fra kaffen plantes i jorden til den bærer frukt. Hvert enkelt kaffebær plukkes for hånd – landskapet er nemlig for kupert og utilgjengelig for maskiner. For å få et kilo med ferdige kaffebønner plukkes ca 6 000 bær!

Kaffens situasjon i verden i dag er truet på grunn av klimaendringer. Arabica-varianten, som er den kaffen vi hovedsakelig drikker, har en såpass snever komfort-sone at mange avlinger går tapt på grunn av for mye eller for lite regn. Samtidig øker etterspørselen på kaffe kolossalt, (særlig etter at Kina fikk øynene opp for denne himmelske freds drikk). Men på tross av økt etterspørsel tjener ikke produsentene mer i dag enn de gjorde for 30-40 år siden. Det har ført til at mange har sluttet å produsere kaffe og har gått over til å produsere narkotika som f.eks. khat, som er langt mer innbringende.

Menneskelig utbredelse og avskoging i f.eks. Etiopia fører også til at mange av de ville kaffeplantene blir utryddet – planter som bl.a. kan være avgjørende i forhold til å avle frem en mer motstandsdyktig arabica-plante som vil tåle klimaendringene.

For at kaffen skal overleve som drikk må vi som er konsumenter innse at vi må betale mer for kaffen nå og i fremtiden. Husk at det er alltid en grunn til at kaffe er billig – da er det noen som ikke får betalt for den jobben de gjør.

Se etter kaffe med merke «Single estate» eller «single origin» og som navngir hvilken/hvilke plantasjer eller kooperativer kaffen kommer fra. Vi handler gjennom importører som sikrer en bærekraftig handel ved at vi betaler godt for høy kvalitet. Det blir en positiv effekt både for produsentene og kaffeplukkerne som får mer for arbeidet de gjør, og at det blir en bransje med bedre fremtidsutsikter for kommende generasjoner.

Dette er noen av grunnene til at vår kaffe er dyrere enn kaffen du finner i dagligvarebutikkene. Vårt tips til vanedrikkere er: drikk mindre kvantum – unn deg heller kvalitet. Det er bedre både for din gane og for levekårene til de som har plukket kaffen for hånd.

… Tross alt så koster 1 kopp med Myksvoll-kaffe ikke mer enn ca 5kr! 😉

Publisert Legg igjen en kommentar

En cappuchino med geitemelk, takk!

I kveld var jeg på Veen Gardscamping og stilte inn den nye kaffemaskinen som skal brygge kaffe i den nye resepsjonskaféen som er under oppføring. Maskinen er en helautomatisk Gaggia Academica, noe jeg tror er riktig valg for resepsjonskaféen til Veen Gardscamping, selv om jeg personlig er en ihuga forkjemper for håndbrygg (og hvis det skal være en maskin bør den være så manuell som mulig 😉 ). Academica er likevel meget enkel i bruk og med de rette innstillingene brygget den til slutt en meget god espresso!

Hensikten med dagens utflukt var ikke bare å stille inn bryggetid, trykk og temperatur på den nye maskinen, jeg skulle også teste ut cappuchino med geitemelk, altså s.k. Capriccino for å se om det er et dugelig kaffeprodukt for Veen Gardscamping! Jeg skal ærlig innrømme at jeg måtte ta et alvorlig oppgjør med mine forutinntatte holdninger om geitemelk. Den rene og fyldige melkesmaken fra Veens geitemelk var jeg ikke forberedt på, og melken passet perfekt til det nye produktet (ikke minst sammen med min mørkbrente kaffe fra Rwanda).

Geitemelk sies å ha mange helsefordeler og er et godt alternativ for personer som er sensitive for laktose. Ikke bare inneholder geitemelk mindre laktose, men den skal også være lettere fordøyelig. Jeg gleder meg til resepsjonen er på plass og Veen Gard kan selge dette produktet til sine heldige kunder! #Opplevbjerkreim

Publisert Legg igjen en kommentar

Kaffecupping

I helga inviterte jeg et knippe utvalgte neser til cup tasting, eller kaffesmaking hvor vi forsøkte å forholde oss til skjema fra Specialty Coffee Association og evaluere kaffen fra ulike kriterier. Dette er en fin måte å utvikle et repertoar innenfor å definere smaker, og jeg kjenner at jeg har mye å lære på dette området!!

Kaffen som sto på bordet var Burundi (medium brent), Rwanda PB (lys) og den nye og lovende Tanzaniakaffen (lys). Jeg har lenge hatt en mistanke om at Rwanda PB har vært best på en mørkere brenning og derfor var det ingen stor overraskelse at Tanzania-kaffen kom desidert best ut i forhold til fruktighet og smaksopplevelse.

Det er en super kaffe med hint av sjokolade, appelsin og kanskje pasjonsfrukt? Først og fremst kommer denne kaffen til å bli brent for Norea Mediemisjon og solgt til inntekt for deres arbeid i Tanzania. Men om ikke lenge vil jeg også selge den i nettbutikken. Og noe sier meg at dette er en kaffe jeg vil prøve å få kloa i senere også!

Når det gjelder Rwanda PB kommer jeg til å brenne den mørkere heretter. I det Full city – full city + – Espresso (mørkere spekteret) er den supergod, særlig til presskanne og espresso mens den kan smake litt underutviklet ved city roast (lys).

Burundi er jeg snart tom for – kanskje bare 1 brenning igjen etter at jeg har solgt ut de få posene med ferdig brent.


Publisert Legg igjen en kommentar

Ichesa AB, Tanzania!

I dag kom det en leveranse med 60kg kaffe til brenneriet. Kaffen er fra Tanzania, en liten landsby ca 1650m.o.h., som heter Ichesa, vest for Mbeya helt sør i landet. Høstet i 2018.

Kaffen var dyr i innkjøp men jeg vil selge den til en meget god pris. Den har en høy score (87) på kvalitetskontrollen til Nordic Approach. Jeg gleder meg til å prøvde den ut. Cupperne sier følgende om smaken:

This is a great coffee! Tasting notes of stone fruit, passion fruit and orange marmelade. Chocolate. Super soft first sip. Great orange candy finish.

Nordic Approach

12 1/2 kg er allerede forhåndsbestilt så denne kaffen går kanskje fort ut igjen! Meld gjerne fra din interesse på forhånd!

bilder fra vaskestasjonen i Mbeya. Fra Nordic Approach