Publisert Legg igjen en kommentar

Har Colombia flyttet til Øst Afrika?

De fleste av leserne av denne blekka har fått med seg seg at vi hovedsakelig fokuserer på kaffe fra det østlige Afrika (inkl. Etiopia). Derfor er det nok en overraskelse for mange (og for meg selv?) at vi i høst lanserer en kaffe fra Colombia!

Colombia sitter fast!

Colombia produserer noe av verdens beste kaffe. Men i likhet med mange land i verden er også Colombia sterkt berørt av Covid-19. Koronafrykten slo hardt ned og områder var i lockdown i flere måneder.

For kaffeprodusentene som er avhengig av å eksportere kaffen sin har det vært ekstra vanskelig at etterspørselen har vært så mye lavere på verdensbasis. I svært mange land måtte kaféene stenge og mange steder var det bare mulig å kjøpe take-away. Det er klart det skaper ringvirkninger ute i produksjonslandene. Men i tillegg var det svært vanskelig å få høstet all kaffen!

Innhøstningen i Colombia foregår ved at migrant-arbeidere høster seg gjennom landets kaffeplantasjer etterhvert som sesongen når et nytt område.

Covid-19 satte derfor kjepper i hjulene for kaffeproduksjonen i hele landet da produsentene ikke hadde arbeidere til å høste inn kaffen!

Hva kan du gjøre for å hjelpe? Drikk kaffe!

Product of Colombia

Men ikke velg hvilken som helst kaffe. Velg kaffe hvor brenneriet betaler en god pris for den og hvor en god andel går til produsentene!

Vår importør, Nordic Approach, har sterkt fokus på sporbarhet og gjennomsiktighet nettopp for at en god andel skal gå til produsentene. (Les gjerne mer om måten de arbeider på her.)

Det er derfor en stor glede for oss å betale så mye for råvarene som vi gjør! Og ekstra gledelig er det at kvaliteten og smaken er helt topp!

Har du spørsmål, ta gjerne kontakt!

Dette innlegget baserer seg på en artikkel i magasinet Flavors of Bogota. Les hele artikkelen her

Klar for å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev?

Publisert Legg igjen en kommentar

Ny kaffe i nye poser – for Childrens Burn Care

Helt siden vi i fjor på denne tiden inngikk et samarbeid med Childrens Burn & Wound Care i Etiopia har vi solgt kaffe fra kaffe-kooperativet Konga Sede Kello. Dette var 2018-innhøstningen som vi fikk til en god pris og lot nesten 50% av omsetningen gå til prosjektet. Til nå i 2020 har snart 15 000kr blitt overført til stiftelsen. Det er en begynnelse for et lite mikrobrenneri, men vi har god kapasitet til mer!

Men kvaliteten på denne kaffen er nå så redusert at det på høy tid med fornyelse. (Noen har sagt at de fremdeles synes denne kaffen er meget god, derfor selger jeg ut restene av denne kaffen til en veldig rimelig pris.)

Nytt innhold og ny etikett på Childrens Burn Care-kaffen

Den kosmetiske fornyelsen på posene gjorde vi allerede før sommeren. Nå har vi også fylt nytt innhold med en ferskere kaffe fra et annet kooperativ. Fremdeles er kaffen fra Yirgachaffe-regionen men denne er fra en stasjon som heter Anasora.

«It is something truly unique about the coffees here. They mature very slowly and even the look of the beans is different. The profile has some spiciness to it and a lot of complexity. Even in their first year in full production, and with a new management team in place, they have managed to produce outstanding coffee.»

Nordic Approach

Vi har solgt denne kaffen som en del av «sommerkaffen» denne sommeren og den har falt i riktig god smak. Selv kan jeg varmt anbefale den som kaldbrygg🤩! En kaffe jeg kan sette på om morgenen og drikke kald utover dagen. (Det er ikke noe jeg gjør ofte!).

Kaffen har en cupping score på 87 og her er smaksnotatene fra cuppingen som ble gjort i november i fjor:

«Tasting notes of florals, jasmine, hops, grapefruit and bergamot. Good acidity. Bright, expressive. Very balanced and smooth. Sweet and elegant, long and good structure.»

Nordic Approach

Følg linkene under og prøv den nye kaffen du også! Kanskje tiden er inne for å forsøke et abonnement?!

Publisert Legg igjen en kommentar

Nytt gulv, ny disk – og en liten oppskrift

I løpet av sommerferiens første uke har vi fått lagt parkett i brenneriet. En stor forbedring både visuelt og praktisk. Nå er det også langt hyggeligere å vise frem mikrobrenneriet til andre kaffeentusiaster! Det har det også blitt noen av i juni og juli, vi setter pris på enhver som stikker innom med å feste hodene deres til veggen… (I form av et polariod-bilde vel å merke!) Etterhvert kan det bli mulig med smaksprøver for besøkende. Video under bildene.

Selv om juli ikke har vært særlig het i år, er det alltid deilig med en forfriskende kaldbrygget kaffe. Kaffen vi har inne fra Yirgachaffe er perfekt til «cold brew» – den har en frisk floral smak som passer til alle døgnets tider. En vanlig oppskrift er at brygget må stå må stå over natten eller i 24 timer, men med denne oppskriften kan en altså tilberede en meget god kopp på bare 2 minutter! Anbefaler å prøve.

Kaffen får du kjøpe her eller se på produktene under.

Publisert Legg igjen en kommentar

Pilegrimsferd 2020

To eventyrlige år med Myksvoll Mikrobrenneri ligger bak oss og som vi har fått erfare denne våren er det bare Vårherre som vet hva som ligger rundt neste sving!

Men det føles ut som meget lengre enn to år siden jeg sto i en falleferdig garasje og sveivet for hånd på min egenproduserte kaffebrenner nr. 2 – sveist sammen i Kenya av blikkplater, stålrammer, et perforert søppelspann og en gammel gassgrill donert til et godt formål av familien Edland i nabofeltet.

Å lage kaffebrennere selv må ha vært det viktigste jeg har gjort i forhold til å lære prinsippene bak kaffebrenning. Når det er sagt er jeg glad jeg i dag har kommet lengre på denne eksotiske reisen – denne pilegrimsferden i et mer og mer gjenkjennelig landskap. I dag er det en Golden Roaster 5kg brenner fra Tyrkia som er i ukentlig drift i brenneriet.

Mikrobrenneriets mikro-lokale har også vært på en kosmetisk reise og en hel del har blitt gjort for at den tidligere falleferdige garasjen skulle bli til et sjarmerende kaffebrenneri.

Jeg vet at vi alle er på en måte pilegrimmer. Og i sommer er de fleste av oss også pilgrimmer i eget land. Er du på vandring her i området i sommer, så kom gjerne innom vårt kaffebrenneri. Vi har mye god kaffe på lager – og med ditt samtykke dokumenterer vi ditt besøk med et polaroidbilde på veggen vår!

Kanskje kan jeg by på en kopp kaffe, og – hvem vet? Treffer du godt på tiden kan det hende du får med deg en kaffebrenning!

(… men ta kontakt på forhånd 😉 )






Publisert Legg igjen en kommentar

Kenya, Tanzania, kaffe og korona!

Kidsa elsket å være med på kaffesafari!

Vel hjemme etter en fantastisk reise til Øst-Afrika kom vi rett oppi unntakstilstand og karantene. Vi reiste virkelig hjem i grevens tid, selv om det kanskje føles som om vi heller skulle vært igjen i Arusha.

Kaffebær i regntiden.

Turen var en blanding av ferie, besøke venner og kjente og stedet vi har bodd i noen år, samt knytte en del kaffekontakter i Kenya og Tanzania. Dessverre ble det lite kontakter i Kenya denne gangen. Jeg hadde håpet på å få besøke en landsby et stykke utenfor Voi, oppi Taita-fjellene, men på grunn av dårlige veier etter en usannsynlig lang regntid og at tiden ikke tillot det lot vi det være i denne omgang.

Uforutsigbar kaffe

Kenya har noe av verdens beste kaffe. Men inntektene på kaffe er noen ganger så lave at produksjonen går i minus. Klimaforandringene gjør det for uforutsigbart. Dessverre kunne noen av mine kenyanske venner bekrefte at mange river opp kaffeplantene sine for å dyrke mais i stedet, fordi kaffen ikke gir nok avkastning. Det er trist, når vi vet at kaffe mest sannsynlig blir en mangelvare i tiårene som kommer.

Tanzaniakaffe

I Tanzania besøkte vi Mondul Coffee Estates, Arusha Coffee Lodge og Kahawa Fair Trade Coffee fikk flere gode kontakter. I områdene rundt Arusha og Kilimanjaro er forholdene for kaffedyrking svært gode.

Arabica-variantene Kent og Bourbon er de vanligste i Tanzania, innført av franske misjonærer i 1898 mens ved Victoriasjøen dyrkes det Robusta som ble innført av Haya-stammen direkte fra Etiopia allerede på 1600-tallet.

Det kribler i beina etter å starte opp igjen produksjonen så snart karantenen er over. På rålageret har vi spennende og velsmakende kaffe nettopp fra området rundt Kilimanjaro i Tanzania (AB), og Mount Kenya (AA+), og Indonesia! Pluss litt igjen av den gode kaffen fra Burundi.

Produktsider for den nye kaffen kommer i løpet av få dager.

Publisert Legg igjen en kommentar

Brenner for de brannskadde

Jeg har et ønske om at Myksvoll Mikrobrenneri skal produsere og levere «bærekraftig kaffe» av meget høy kvalitet. I tillegg har jeg hele tiden hatt et ønske om at kaffen kan ha en enda større betydning for å bedre menneskers livsvilkår. Nå kan vår kaffe bidra til at barn i Etiopia får legehjelp!

I Etiopia tilberedes mat og kaffe over åpen ild – på gulvet. Som et resultat er faren for brannskader et overhengende problem. Når et barn faller over ilden og arrvevet av brannskaden ikke får behandling trekker det seg sammen og kan forårsake større funksjonshemming hos barnet. Children’s Burn & Wound Care Foundation (CBWCF) har siden 2007 behandlet over 2000 brannskadede pasienter og gitt de et nytt utgangspunkt.

Derfor prøver vi nå, i samarbeid med CBWCF, et kaffekonsept som skal dekke en del av utgiftene til operasjon av brannskadde barn i Etiopia. Kaffen skal fremdeles være spesialkaffe av meget god kvalitet og den kaffen vi vil starte med er en delikat, floral, vasket kaffe fra Yirgacheffe!

Les mer om arbeidet som drives for de brannskadde barna her.

Kaffen vil først komme for salg nå til helgen på Bjerkreimsmarken og etterhvert i nettbutikken. Den vil også sendes til våre abonnenter i oktoberforsendelsen neste uke! Om kort tid vil du også kunne lese mer om den her på bloggen og i nettbutikken

Jeg håper dere blir like begeistret for denne kaffen og dette viktige arbeidet!

Publisert Legg igjen en kommentar

Aeropress – Håp for «anonyme kaffedrikkere»!

Det finnes noen kaffedrikkere som stort sett drikker kaffe alene. «Nei, kånå/maen drikk ‘kje så då blir det pulverkaffi». Til dere vil jeg si: der finnes et håp! Og det håpet heter Aeropress.

Aeropress er en av de «nyere» oppfinnelsene innen kaffebrygging (lansert i 2005). Hensikten med produktet er å brygge best mulig kaffe for én kopp. Produktet er så anvendelig og slo så godt an at det i dag ansees som en av de beste måtene å brygge kaffe på. Det er et så fleksibelt instrument at det siden 2008 har vært arrangert årlig verdensmesterskap i Aeropress (WAC). Den er så liten og lett at du har det med deg i vesken eller slenger den i sekken når du skal på jobb, på skolen eller på reis.

Siden produktet er så fleksibelt kan du bruke mange forskjellige oppskrifter. God kaffe er selvsagt en forutsetning (f.eks. vår kaffe fra Mokonisa, Etiopia). «Crap in – crap out» som de sier. Men her følger et godt utgangspunkt for å lage fantastisk kaffe på en aeropress:

  1. Legg filteret i filterholderen og skyll det. Skru filterholderen på bunnen av kolben.
  2. Hell i 14g kaffe (litt mer enn en vanlig måleskje) og 200g varmt vann (rett etter oppkok)
  3. rør tre ganger med røreskjeen og sett på «plungeren» så det ikke begynner å renne ned i koppen.
  4. Vent i ca 60 sek og press ned plungeren slik at vannet trykkes igjennom kaffen med lufttrykket i beholderen.
  5. NYT!

Det beste av alt: aeropressen trenger ingen rengjøring – du bare trykker plungeren helt igjennom og så er all kaffen og filteret trykt ut. For min del kommer aeropressen til å bli en god følgesvenn i mange år fremover.

Vi har kjøpt inn et begrenset antall Aeropress og selger til en god pris! I pakken får du også med en valgfri variant av vår spesialkaffe. Få med deg en på ferie i sommer! 😉 Klikk her for å gå til butikken.

Se hvor enkel den er i bruk på https://aeropress.com

Pakken inneholder 350 filter, en trakt, en rørepinne, en måleskje og selve aeropressen som består av en filterkopp, et kammer og en «plunger»

Kaldbrygget kaffe på 2 minutter

Publisert Legg igjen en kommentar

«Hvorfor er Myksvoll-kaffe dyrere enn den du får i butikken?»

Det er mange som har samme forhold til kaffe som de har til en bøtte med vann fra havet! De vet ikke at det tar 5 år fra kaffen plantes i jorden til den bærer frukt. Hvert enkelt kaffebær plukkes for hånd – landskapet er nemlig for kupert og utilgjengelig for maskiner. For å få et kilo med ferdige kaffebønner plukkes ca 6 000 bær!

Kaffens situasjon i verden i dag er truet på grunn av klimaendringer. Arabica-varianten, som er den kaffen vi hovedsakelig drikker, har en såpass snever komfort-sone at mange avlinger går tapt på grunn av for mye eller for lite regn. Samtidig øker etterspørselen på kaffe kolossalt, (særlig etter at Kina fikk øynene opp for denne himmelske freds drikk). Men på tross av økt etterspørsel tjener ikke produsentene mer i dag enn de gjorde for 30-40 år siden. Det har ført til at mange har sluttet å produsere kaffe og har gått over til å produsere narkotika som f.eks. khat, som er langt mer innbringende.

Menneskelig utbredelse og avskoging i f.eks. Etiopia fører også til at mange av de ville kaffeplantene blir utryddet – planter som bl.a. kan være avgjørende i forhold til å avle frem en mer motstandsdyktig arabica-plante som vil tåle klimaendringene.

For at kaffen skal overleve som drikk må vi som er konsumenter innse at vi må betale mer for kaffen nå og i fremtiden. Husk at det er alltid en grunn til at kaffe er billig – da er det noen som ikke får betalt for den jobben de gjør.

Se etter kaffe med merke «Single estate» eller «single origin» og som navngir hvilken/hvilke plantasjer eller kooperativer kaffen kommer fra. Vi handler gjennom importører som sikrer en bærekraftig handel ved at vi betaler godt for høy kvalitet. Det blir en positiv effekt både for produsentene og kaffeplukkerne som får mer for arbeidet de gjør, og at det blir en bransje med bedre fremtidsutsikter for kommende generasjoner.

Dette er noen av grunnene til at vår kaffe er dyrere enn kaffen du finner i dagligvarebutikkene. Vårt tips til vanedrikkere er: drikk mindre kvantum – unn deg heller kvalitet. Det er bedre både for din gane og for levekårene til de som har plukket kaffen for hånd.

… Tross alt så koster 1 kopp med Myksvoll-kaffe ikke mer enn ca 5kr! 😉

Publisert Legg igjen en kommentar

En cappuchino med geitemelk, takk!

I kveld var jeg på Veen Gardscamping og stilte inn den nye kaffemaskinen som skal brygge kaffe i den nye resepsjonskaféen som er under oppføring. Maskinen er en helautomatisk Gaggia Academica, noe jeg tror er riktig valg for resepsjonskaféen til Veen Gardscamping, selv om jeg personlig er en ihuga forkjemper for håndbrygg (og hvis det skal være en maskin bør den være så manuell som mulig 😉 ). Academica er likevel meget enkel i bruk og med de rette innstillingene brygget den til slutt en meget god espresso!

Hensikten med dagens utflukt var ikke bare å stille inn bryggetid, trykk og temperatur på den nye maskinen, jeg skulle også teste ut cappuchino med geitemelk, altså s.k. Capriccino for å se om det er et dugelig kaffeprodukt for Veen Gardscamping! Jeg skal ærlig innrømme at jeg måtte ta et alvorlig oppgjør med mine forutinntatte holdninger om geitemelk. Den rene og fyldige melkesmaken fra Veens geitemelk var jeg ikke forberedt på, og melken passet perfekt til det nye produktet (ikke minst sammen med min mørkbrente kaffe fra Rwanda).

Geitemelk sies å ha mange helsefordeler og er et godt alternativ for personer som er sensitive for laktose. Ikke bare inneholder geitemelk mindre laktose, men den skal også være lettere fordøyelig. Jeg gleder meg til resepsjonen er på plass og Veen Gard kan selge dette produktet til sine heldige kunder! #Opplevbjerkreim

Publisert Legg igjen en kommentar

Kaffecupping

I helga inviterte jeg et knippe utvalgte neser til cup tasting, eller kaffesmaking hvor vi forsøkte å forholde oss til skjema fra Specialty Coffee Association og evaluere kaffen fra ulike kriterier. Dette er en fin måte å utvikle et repertoar innenfor å definere smaker, og jeg kjenner at jeg har mye å lære på dette området!!

Kaffen som sto på bordet var Burundi (medium brent), Rwanda PB (lys) og den nye og lovende Tanzaniakaffen (lys). Jeg har lenge hatt en mistanke om at Rwanda PB har vært best på en mørkere brenning og derfor var det ingen stor overraskelse at Tanzania-kaffen kom desidert best ut i forhold til fruktighet og smaksopplevelse.

Det er en super kaffe med hint av sjokolade, appelsin og kanskje pasjonsfrukt? Først og fremst kommer denne kaffen til å bli brent for Norea Mediemisjon og solgt til inntekt for deres arbeid i Tanzania. Men om ikke lenge vil jeg også selge den i nettbutikken. Og noe sier meg at dette er en kaffe jeg vil prøve å få kloa i senere også!

Når det gjelder Rwanda PB kommer jeg til å brenne den mørkere heretter. I det Full city – full city + – Espresso (mørkere spekteret) er den supergod, særlig til presskanne og espresso mens den kan smake litt underutviklet ved city roast (lys).

Burundi er jeg snart tom for – kanskje bare 1 brenning igjen etter at jeg har solgt ut de få posene med ferdig brent.