Publisert Legg igjen en kommentar

Kaffe kan forandre fremtiden – En historie om unge entreprenører


Arbeidsledigheten her i Tanzania er stor, derfor prøver mange unge å dra nytte av alle muligheter for å bli selvstendig næringsdrivende. De som gjør de harde jobbene med lav inntekt har lenge vært de som nå er eldre. Særlig kvinnene har hatt et liv med hardt fysisk arbeid. Unge mennesker vil heller jobbe på kontor og få store lønninger.

Men en gruppe unge går likevel mot strømmen, en gruppe som har endret retning og ser spennende muligheter hvor andre ikke gjør det.

Omega Raphael Ndanshau er en av de unge som oppdaget muligheten som finnes i kaffe. Han har bestemt seg for å dyrke og bli en ekspert på tilbereding. Hovedmålgruppen er turister som kommer til Arusha og Kilimanjaro.


Omega Raphael Ndanshau er en av de unge som oppdaget muligheten som finnes i kaffe. Han har bestemt seg for å dyrke og bli en ekspert på tilbereding. Hovedmålgruppen er turister som kommer til Arusha og Kilimanjaro.

Sammen med andre likesinnede entreprenører bestemte de seg for å forene og danne sin egen forening kjent som Kili Natural Flavour’s. De holder til i Uduru Village i Machame, og arbeider nå med produksjon og salg av kaffe.

Omega gav meg en god grunnleggende innføring i hvordan de prosesserer, tilbereder og klargjør kaffen de kjøper fra småprodusentene for salg. Kaffen må gjennom 4 trinn i denne prosessen. Omega forklarer:

Pergament kaffe:

På dette stadiet tørkes kaffe til den når et fuktighetsinnhold på mellom 10 – 12 %. På den måten konserveres kaffen. Med et høyere fuktighetsinnhold fermenteres kaffen fortere og råtner fort. Det gjelder å ha kontroll på fuktighetsnivået. Tørking av kaffe kan ta 7 til 15 dager avhengig av været, men langtidstørking er stort sett det beste.

Grønn kaffe:

Noen uker etter tørking av kaffen tar vi den med til fabrikken hvis den er mer enn 100 kg. Dersom det er mindre enn det så rister vi den på den tradisjonelle måten. 

Risting av kaffe:

Det er en 45 minutters kjøretur til brenneriet. Fordi kaffe er veldig følsomt for lukt og støv er det svært viktig å være varsom under transporten. Dette er spesielt en utfordring dersom kaffen skal eksporteres til europa da lukt, støv, fuktighet og varme er kaffens verste fiender. På brenneriet rister vi kaffen til forskjellige brennegrader. Light Roast, Medium Roast, Medium – mørk-, og Dark Roast, alt avhenger av hva kundene ønsker.

Pakking:

Kundene våre kjøper både hele bønner og ferdig malt. Hele bønner holder best på kvaliteten over tid, men de fleste ønsker ferdig malt.

Vi har forskjellige pakker fra 100g, 125g, 250g, 500g og 1kg. Etter å ha pakket kaffen i tette poser dekorerer vi den i afrikanske suvenir-poser i kitenge-stoff. (Tradisjonell vevd tekstil)

Vi selger kaffen vår til turister som besøker gården vår for kultur og lokal mat tur, og noen ganger sender vi med DHL til kunder i utlandet som ønsker å bestille mer.

Etter å ha startet opp har Omega inspirert mange unge mennesker som også ønsker å starte for seg selv. Virksomheten gav en god inntekt – helt frem til korona-pandemien kom. «Vi er nok ikke de eneste som ser frem til at pandemien er over for godt og at turistene vender tilbake», sier Omega.

Cathbert Msemo

Freelancer for håndbrent.no i Tanzania

Prøv vår fantastiske kaffe fra Øst Afrika!

Les flere historier her…

Salige er de kreative

Mange kaffebønder i Tanzania sliter med å få endene til å møtes. Men denne gangen møter vi en mann som kan fortelle en annen historie. “Kaffen …
Read More

Legg igjen en kommentar